Nederlands

HANDS-ON interim management

Een crisis biedt ook kansen: crisis management

Ook crisis management kan best onder de vorm van interim management. Een crisis manager stapt dan in een bedrijf dat op bepaalde vlakken pathologieën vertoont en waarvan de werknemers vaak onzeker zijn en direct een oplossing willen. Snel de kwaliteiten van de mensen spotten en de aangewezen manier vinden om mensen aan te sturen, is essentieel. Er moet een echt diepgaand gesprek plaatsvinden met iedereen binnen het bedrijf, alsook met alle externe belanghebbenden. Enkel op deze manier leer je de organisatie werkelijk kennen.

De doorslaggevende factoren die een gezondere bedrijfscultuur in de hand werken zijn: een degelijke structuur en een solide management. Als crisis manager ga je de confrontatie aan en hou je iedereen – management en uitvoerend personeel – een spiegel voor, in het belang van het bedrijf. Want dat is het einddoel, het bedrijf gezond maken en wapenen naar de toekomst toe. In de praktijk ligt de kern van de problematiek vaak bij de organisatie van het bedrijf. Een crisis manager moet dan ook goed de formele en informele structuur van het bedrijf op een autonome manier kunnen ontrafelen, als er al een structuur te vinden valt. Nadat de structuur in kaart is gebracht, wordt het management onder de loep genomen, en indien nodig bijgestuurd, vervangen of soms zelfs niet (in het geval van overbodige functies). Het komt erop aan om de mensen die openstaan voor de verandering te stimuleren en de mensen die blokkades opwerpen mee te krijgen in de nieuwe aanpak. De crisis manager moet hiervoor over een aanzienlijk psychologisch inzicht beschikken. Het gaat tenslotte niet enkel over de cijfers, maar ook – en vooral – om de mensen achter de cijfers. Mensen goed aan het werk krijgen, vergt leidinggevende kwaliteiten, zeker ook van de crisis manager.

Daarnaast moeten er ook snel resultaten komen, om bijvoorbeeld een nakend faillissement te vermijden. Bedrijven schakelen vaak pas een crisis manager in wanneer de financiële problemen al zo ver gevorderd zijn dat ze er zelf niet meer uit raken. Eigenlijk wanneer het al bijna te laat is. In samenwerking met een team van accountants en andere financiële experts wordt er een financieel reddingsplan geactiveerd om de problemen en verborgen financiën te achterhalen en bij te schaven. Dit toont nogmaals aan dat het cruciaal is om de signalen in een vroeg stadium op te merken en aan te pakken. Een neerwaartse spiraal stopt nu eenmaal niet uit zichzelf door simpelweg de symptomen te negeren.

De focus ligt bij crisis management op het nemen van kortetermijnbeslissingen met een directe impact, die ook op lange termijn een positief structureel effect zullen hebben. Bij aanvang moet men duidelijk maken dat de taak van de IM zich niet enkel beperkt tot ‘cost killer’. De nadruk wordt misschien wel gelegd op het redden van het bedrijf, maar daarnaast ligt de focus ook op de verdere groei en een veelbelovende toekomst.

Eenmaal de continuïteit van het bedrijf gegarandeerd is, moet de crisis manager ook zorgen voor opvolging. De juiste mensen moeten worden aangesteld om de bedrijfscultuur gezond te houden en verder te stimuleren. Enkel zo wordt de toekomst van de organisatie veiliggesteld.

Deze website gebruikt cookies.
Ik ga akkoord met deze privacy policy.