The Mangrove Connection. What’s in the name?
De naam Mangrove Connection kwam er niet zomaar. Tijdens mijn rondreizen, en vooral door te leven en werken in Sri Lanka, werd ik gefascineerd door deze opmerkelijke vegetatie die vooral te vinden is rond kustgebieden dicht bij de evenaar. De meeste mangroves vinden we op moddergrond, maar ze kunnen ook op zand, turf of koraalrotsen gedijen. Na enkele gesprekken met experts ter zake werd het me snel duidelijk dat mangroves een van de meest ondergewaardeerde ecosystemen ter wereld zijn. Deze opmerkelijke bossen zijn van groot belang voor de kustgemeenschappen, want ze zijn niet enkel een bron van voedsel, maar ze beschermen ook de kustlijn door erosie tegen te gaan en ons klimaat te regelen.
Iets wat me ook enorm aansprak is het feit dat mangroves erg resistent zijn en zich makkelijk aanpassen aan harde omstandigheden. Ze kunnen overleven waar veel andere vegetatie dat niet kan, daar waar het land de zee ontmoet. De extreme schommelingen in zout en getijden, gepaard met een verstikkend moddersubstraat maakt dit gebied ongewenst voor de meeste planten, maar het blijkt de perfecte match voor mangroves om ongestoord te bloeien. Om te overleven in deze constant veranderende omgeving, beschikken mangroves over enkele unieke adaptaties, zoals hun blootliggende wortels. De dikke modder onder de planten bevat niet veel zuurstof, dus zijn de wortels verplicht om boven de modder door te breken zoals een snorkel, en op die manier rechtstreeks uit de lucht zuurstof op te nemen. De wortels, die bovengronds groeien, zijn bestipt met minuscule lenticellen (een soort poriën) die de plant helpen te ademen in de modder en het water. Het complexe wortelsysteem verankert zich in de zachte modder en haakt zich ook vast aan andere mangroveplanten dichtbij. Door zijn wortels te verstrengelen en zo een flexibele ankermat te creëren, beschermen de planten zichzelf tegen de getijden en beschermen ze ook de kustlijn tegen erosie als gevolg van de golven. In veel gevallen vormen er zich ook stranden achter de mangroves, doordat de golven sloom worden en zandsediment achter laten. Dit samenklitten van de wortels vergelijk ik graag met de connectie die we vinden in organisaties en bedrijven; een sterk team dat goed samenwerkt, naar een duidelijk gezamenlijk doel, met afgetekende rollen en vol vertrouwen in elkaar, kan grootse dingen verwezenlijken.
De link naar interim management, change management en crisis management was voor mij dan ook snel gelegd. Ook hierbij draait het om de roots en problemen bij de wortel aanpakken. Organisaties en bedrijven moeten vaak in de modder overleven, met weinig zuurstof. De manier waarop de spreekwoordelijke wortels verbonden zijn, bepaalt of een bedrijf enkel overleeft of net extreem goed gedijt, en kracht en groei bekomt.
Het is daarnaast ook belangrijk om de aandacht te vestigen op mangroves, want ze worden helaas wereldwijd aan een sneltempo gekapt voor nieuwe huizen, gebouwen, golfbanen, landbouw, hout, etc. Vele landen beginnen het belang van mangroves in te zien en hebben strikte wetten ingevoerd om ze te beschermen. Ik ben dan ook verheugd dat Sri Lanka het eerste land was om zijn mangroves te beschermen. Ook Unesco zag dit in en riep daarom de 26e juli uit als ‘International Day for the Conservation of the Mangrove Ecosystem’ (https://en.unesco.org/commemorations/mangroveday).
Het beeldmerk van the Mangrove Connection geeft de wortels en vertakkingen van de mangroves weer, maar in de vorm van een lotusbloem. Deze laatste is het symbool bij uitstek voor transformatie. De meeste bedrijven zijn bang van problemen, veranderingen, crisis en conflicten, maar al deze elementen zijn nodig om te groeien. Er is immers duisternis nodig om het licht te zien, en een lotus heeft modder nodig om te kunnen groeien. No mud, no lotus!